Ασφάλεια Καταστημάτων

Στην εν λόγω κατηγορία φυλάξεων συμπεριλαμβάνονται καταστήματα χονδρικού και λιανικού εμπορείου όπως Super Market, Καταστήματα Ρουχισμού, Πολυκαταστήματα, Καταστήματα Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, Εμπορικά Κέντρα, και γενικώς καταστήματα τα οποία συνήθως έχουν μεγάλο εμβαδόν, εμπορεύονται προϊόντα μικρού όγκου, υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Κυριότερη αιτία τοποθέτησης προσωπικού ασφαλείας και προτεραιότητα των εργασιακών τους υποχρεώσεων είναι η πρόληψη, αποτροπή κλοπών και η «σύλληψη» των δραστών. Τεχνικές πρόληψης και αποτροπής εφαρμόζονται άμεσα με την τοποθέτηση ένστολου/ων υπαλλήλου/ων ασφαλείας και συγκεκριμένες διαδικασίες ακολουθούνται σε περιπτώσεις που αντιλαμβάνεται ο φρουρός πρόθεση παράνομης ιδιωτικοποίησης ή ολοκληρωμένη πράξη κλοπής.

Τα καθήκοντα του προσωπικού ασφαλείας δεν εξαντλούνται (και δεν θα πρέπει να εξαντλούνται) στην προαναφερόμενη υποχρέωση αλλά επεκτείνεται σε αρκετούς ακόμα τομείς της ασφάλειας ενός καταστήματος. Μερικές ακόμα ενδεικτικές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται ή μπορούν να συμπεριληφθούν στις εργασιακές υποχρεώσεις των υπαλλήλων ασφαλείας είναι, ο έλεγχος αλληλογραφίας, η μηνιαία απογραφή επιλεγμένων προϊόντων, ο έλεγχος στάθμευσης οχημάτων, η παρακολούθηση ύποπτων ατόμων, η επικοινωνία και η ενημέρωση δημόσιων δυνάμεων, η πληροφόρηση των πελατών-επισκεπτών, το τσεκάρισμα ορθής λειτουργίας πάσης φύσεως μηχανημάτων, ψυγείων κλπ, η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και υποδοχής, η παρακολούθηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, ο έλεγχος τοποθέτησης και σωστής τοποθέτησης των αντικλεπτικών, ο έλεγχος συσκευών μεταφοράς των εργαζομένων όπως είναι αυτοκίνητα, τσάντες, σακβουαγιάζ, την διαχείριση κλειδιών κλπ.

Αναλόγως δραστηριότητας και απαιτήσεων του Πελάτη οι υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει το προσωπικό ασφαλείας σε μία επιχείρηση είναι πολυάριθμες και πολυμορφικές.